Kampene ved Fossum bru:

Den heroiske innsatsen ved gamle Fossum bru

Mellom de idylliske byene Spydeberg og Askim, hvor Glomma strekker seg majestetisk, finner vi et viktig kapittel i Norges krigshistorie. Ved gamle Fossum bru stod en liten gruppe på 129 norske soldater klar for å forsvare fedrelandet.

Modig forsvar på Askimsiden

Under ledelse av den standhaftige kaptein Fredrik Solie, forberedte disse soldatene seg på et forestående angrep. Tyskerne hadde klare ambisjoner om å krysse Glomma og styrke sin stilling. Tidlig morgen den 12. april, presist klokken 07.00, startet angrepet. Et helt tysk regiment, transportert med 11 busser fra Skøyen buss-selskap, hadde kommet fra Oslo kvelden før.

Da tyskerne nærmet seg, forsøkte de norske styrkene å sprenge den gamle broen for å stanse dem. Uheldigvis mislyktes det første forsøket. I et eksempel på enestående tapperhet løp sersjant Erik Sekkelsten ut midt i kuleregnet for å tenne lunta igjen, men sprengladningen var svak.

Tappert forsvar på Spydeberg-siden

De første tyske bussene stoppet ved Spydeberg. Fra deres skjulesteder, avfyrte norske styrker salver med mitraljøser mot bussene. Alle tyske soldater i den første bussen ble eliminert, men den norske sjåføren overlevde. Tyskerne, nå klar over den intense norske motstanden, søkte alternative veier over elven ved å bruke den frosne Glomma. Men kaptein Solie var et skritt foran. Han kontaktet Solbergfoss kraftstasjon og fikk dem til å åpne damlukene. En kraftig flodbølge knuste isen, og mange tyskere druknet.

Selv med sin heroiske innsats, var de norske styrkene utsatt for en overmakt, kombinert med dårlig utstyr. Etter nesten et døgn med kamp, trakk de seg tilbake. 19 norske helter, inkludert kaptein Fredrik Solie, ofret livet deres. På den andre siden led tyskerne et tap på 252 soldater.

Milorg: Hjemmefrontens skjulte helter

I de mørke årene av okkupasjonen steg en skjult motstand opp fra skyggene: Milorg. Spesielt i områdene Rakkestad og Degernes, med nærliggende kommuner, hadde denne hemmelige organisasjonen et solid fotfeste.

Disse modige hjemmefrontsoldatene var involvert i farlige, hemmelige operasjoner, spesielt i mottak av forsyninger sluppet fra engelske fly. Disse forsyningene var kritiske for den videre motstandskampen.

I flere år jobbet disse modige nordmennene under konstant press og fare, noe som er vanskelig for dagens generasjon å forstå. Men deres innsats var uvurderlig for Norges frihet, og det er en dyd av nødvendighet å hylle og takke dem for deres tjeneste.