skip to Main Content

Krag Jørgensen

65-mm-Krag-Jørgensen-gevær-M-1912

Fra 1892 og i en kort periode på bare 9 år, ble Krag Jørgensens gevær brukt som standardgevær i den amerikanske hæren «Kragen» ble plukket ut som det beste blant 27 andre våpen og satt i lisensproduksjon ved Springfield-fabrikkene under navnet US Magazine Rifle- Modell 1892.

Kaptein R.N. Petersen var Krag-Jørgenens norske representant i USA ved innføringen. Han fikk Krag-Jørgensengeværet med i konkurransen om å bli det nye amerikanske geværet. Norskfødte advokat August Reymert støttet angivelig selskapet juridisk og brukte blant annet Knute Nelson og andre innflytelsesrike menn.

Nesten en halv million geværer og karabiner ble produsert fra ca. 1894 til 1904. Patronen amerikanerne brukte til sitt Krag-Jørgenen var 30-40 Krag.

M/1912 er den vanligste av de korte riflene. Skjeftet går langs hele løpslengden og ender i en Lee-Enfieldlignende nesekappe med bajonettfeste.

Nesekappen viste seg å være svak, men dette ble løst med å feste en enkel klemme. Baksiktet ble også flyttet bakover til like foran låskassen for å øke sikteradiusen.

Siktet kunne snus helt over for å kunnes fungere som hurtigsikte på kort hold.

Den hadde en rand rundt hylsehodet med større diameter enn hylsekroppen, noe som ikke passet godt til Kragens magasinløsning og gjorde fyllingen av magasinet mer tidkrevende enn ønskelig.

Back To Top